Vi vill göra livsmedelsindustrin till en mer attraktiv bransch för fler att söka sig till och jobba inom! 

Livsmedelsindustrin står inför stora utmaningar kopplat till jämställdhet som påverkar kompetensförsörjningen, exempelvis har flera av sektorns mansdominerade yrken och områden svårt att dels attrahera, dels behålla kvinnor.  

Vi vill bidra till att göra livsmedelsindustrin mer inkluderande, jämställd, och mer attraktiv för en bredare och mer diversifierad arbetskraft. Därför jobbar vi med projektet Jämställd livsmedelskompetens. Genom projektet vill vi skapa förutsättningar för att stärka det systematiska jämställdhetsarbetet, bredda normer, motverka fördomar och stereotyper samt förebygga och motverka diskriminering och trakasserier hos skånska livsmedelsföretag och deras stödstruktur.  

Har du frågor? Tveka inte att höra av dig till oss! 


Attrahera och behålla talanger 

I arbetet med Skånsk livsmedelskompetens bedömde Region Skåne att jämställdhetsperspektivet behövde förankras bättre inom näringen vilket ledde till samverkan med JUS. JUS fick i uppdrag att undersöka hur jämställdhetsperspektivet kan integreras och utvecklas utifrån skånska förutsättningar. 

I arbetet med nuläges- och behovsanalys har JUS gjort flertalet intervjuer och fört dialoger med aktörer som genomfört projekt inom Skånsk livsmedelskompetens, samt med tjänstepersoner på Region Skåne och Tillväxtverket. I arbetet med detta specifika metodmaterial, Attrahera och behålla talanger, har JUS varit i kontakt med flera aktörer inom jämställdhetsbranschen i Skåne och tagit in deras perspektiv, bland annat genom workshop. 

Jämställd livsmedelskompetens möjliggörs av finansiering från Region Skåne