Jämställd Utveckling Skåne lanserar verktygslåda för förebyggande arbete mot sexuella trakasserier inom vården 

Som del av ett nordiskt forskningsprojekt har Jämställd Utveckling Skåne (JUS) tillsammans med forskare i Danmark och Finland utvecklat metoder för att arbeta förebyggande mot sexuella trakasserier på arbetsplatser inom vården.  

Vårdpersonal utsätts ofta för sexuella trakasserier från kollegor, chefer, brukare, patienter och anhöriga. 

Det finns mycket forskning som belyser att sexuella trakasserier är ett stort arbetsmiljöproblem. Enligt en EU-undersökning om kvinnors erfarenheter av sexuella trakasserier på jobbet vittnar 60 procent av alla kvinnor om erfarenheter av att ha blivit sexuellt trakasserade på jobbet. Undersköterskor, personliga assistenter och vårdbiträden är de yrkesgrupper i Sverige som oftast blir sjukskrivna till följd av att de utsatts för sexuella trakasserier.  

Vårdpersonal är i nära kontakt med brukare och patienter, båda vad gäller fysisk och psykisk närhet. Kvinnor är i majoritet bland personalen och en arbetar ofta ensam med patient eller brukare, vilket gör att det sällan finns andra vittnen. Många av vård- och omsorgsyrken finns dessutom inom hierarkiska och könssegregerade organisationer där det ofta finns ett ojämlikt maktförhållande bland personalen. Vård- och omsorgspersonal är därför särskilt utsatta eftersom de kan utsättas för sexuella trakasserier från både kollegor, ledare, patienter/brukare och anhöriga.  

Många som utsätts för sexuella trakasserier upplever att inte bli tagna på allvar. Detta resulterar ofta i att situationerna ursäktas, tystas ner eller inte rapporteras om. Och tystnaden kan leda till psykiska problem, att folk väljer att sluta och inte minst en normalisering av sexuella trakasserier som en självklar del av jobbet.  

Forskningen har tydligt visat på behovet av att utveckla konkreta forskningsbaserade metoder och preventiva verktyg som kan ha en faktisk inverkan på främjandet av säkra och hållbara organisations- och arbetsplatskulturer. Idag vet de flesta arbetsgivare hur de ska agera enligt arbetsmiljö- och diskrimineringslagen när en anställd redan har blivit utsatt. Men att arbeta aktivt för att förebygga att det aldrig sker är mycket svårare. Utgångspunkten för Power Plays verktygslåda är därför att det ska vara ett proaktivt snarare än ett reaktivt arbete.  

JUS har under det senaste året varit en del av det nordiska forskningsprojektet Power Plays, som finansierats av NIKK – Nordisk information för kunskap om kön. Tillsammans med forskare från Danmark och Finland har vi tagit fram en verktygslåda som erbjuder två evidensbaserade och beprövade metoder – minnesverkstad och forumteater. För första gång har dessa metoder testats i kombination med varandra, vilket lett till konkreta metoder för att förebygga och hantera sexism och sexuella trakasserier på arbetsplatser. Power Plays-metoderna syftar till att bryta tystnaden, utveckla förståelsen av vad sexuella trakasserier är, samt bygga kompetens för hur arbetsplatsen kan påbörja eller utveckla det förebyggande arbetet. I Malmö har vi haft ett nära samarbete med Funktionsstödsförvaltningen Malmö, där vi fått möjlighet att testa metoderna tillsammans med medarbetare från två arbetsplatser.   

Verktygslådan är tillgänglig för alla på danska, svenska, finska och engelska. Förtroende- eller arbetsmiljörepresentanter, HR-personal, chefer eller medarbetare kan själva använda verktygen genom att följa manualerna i verktygslådan. 

Om du vill veta mer om Power Plays verktygslåda eller boka oss för en workshop, hör av er!

Föregående
Föregående

Nytt projekt ska utveckla metoder för att arbeta förebyggande mot sexuella trakasserier på Malmö universitet 

Nästa
Nästa

Sveriges radio: Power Plays