Nytt projekt ska utveckla metoder för att arbeta förebyggande mot sexuella trakasserier på Malmö universitet 

Jämställd Utveckling Skåne (JUS) beviljas projektbidrag från Jämställdhetsmyndigheten enligt förordningen visst våldsförebyggande för att förebygga sexuella trakasserier inom akademin.   

Niagara Malmö universitet, foto: Håkan Röjder 

Tillsammans med Kvinnojouren Lund och Malmö universitet ska JUS i Power Plays Academy utveckla, utvärdera och sprida metoder för preventivt arbete mot sexuella trakasserier bland studenter och doktorander. Målet är att förebygga och hantera sexuella trakasserier både konkret hos Malmö universitet, och generellt inom akademin. Projektet ska också resultera i en större förståelse för sexism och sexuella trakasserier bland målgruppen och projektets deltagande aktörer. Genom att använda metoder minnesverkstad och forumteater ska projektet öka kompetensen om hur sexuella trakasserier utspelar sig och kan förebyggas i den akademiska miljön. 

Projektet ska bidra till att stärka det våldsförebyggande arbetet och främja utvecklingen av evidensbaserade insatser inom områdena mäns våld mot kvinnor och sexuellt våld. 

Jämställdhetsmyndigheten beviljar ansökan med motiveringen:  

Att projektet har goda förutsättningar att stärka det våldsförebyggande arbetet och främja utvecklingen av evidensbaserade metoder för förebyggande av sexuella trakasserier inom akademin.

#Metoo och #akademiupproret visade tydligt på behovet att undersöka förekomsten av ST inom akademin. Under de senaste åren har det genomförts flera stora forskningsprojekt om ST på svenska lärosäten, bland annat rapport Tellus från 2020, som behandlar ST på Lunds universitet, och enkätstudien Genusbaserad utsatthet och ST i svensk högskolesektor från 2022. Studierna visar på behovet av att utveckla förebyggande och stödjande modeller och metoder mot ST, något som bekräftas av andra studier. Insatser behöver ske systematisk och löpande, och fokus bör ligga på det preventiva arbetet, snarare än på det reaktiva. För att igångsätta det förebyggande arbetet måste man börja med att utveckla den kollektiva förståelsen för vad ST är och hur det hänger ihop med makt och genus, vilket möjliggör att bekämpa trakasserierna som grupp och inte lägga ansvaret på den som utsätts. 

Power Plays Academy bygger vidare på det nordiska forskningsprojektet Power Plays – förebygga sexuella trakasserier på arbetsplatser i vården, som JUS under 2022 var samverkanspart i. Tillsammans med forskare från Danmark och Finland har vi testat och utvecklat metoder för att arbeta förebyggande på arbetsplatser inom vården. Nu ser vi fram emot att prova metoderna tillsammans med en helt ny målgrupp, nämligen studenter och doktorander på Malmö universitet. 

Föregående
Föregående

Ny rapport: Så kan makten fördelas mer jämlikt i Skåne

Nästa
Nästa

Jämställd Utveckling Skåne lanserar verktygslåda för förebyggande arbete mot sexuella trakasserier inom vården